Whiskyprovning

PROVA WHISKY:
Vid en whiskyprovning finns det ett antal saker att tänka på. En bra början kan vara att inte prova mer än 2-4 olika sorter innan man övat upp sin provningsrutin.

En viktig sak är att placera sorterna i rätt ordning. Man börjar normalt med de smak- och alkoholmässigt mildaste sorterna för att placera de ”tyngre” i slutet för att de inte skall dominera upplevelsen i näsa och mun.

Papper & penna är såklart ett viktigt verktyg för att dokumentera sin upplevelse.

Ögat:
Genom titta på whiskyn kan man se flera saker som kan berätta om innehållet vi har i glaset.
Färgen, den kan avslöja vilken typ av fat som whiskyn lagrats på.
Genom att sedan försiktigt luta glaset åt sidan och studera de ”tårar” som rinner längs glasets insida kan man få ledtrådar som att om de rinner fort så har vi en ung whisky. Rinner de långsamt så kan det vara en vällagrad whisky. Är ”tårarna” smala så är det en högre alkoholhalt (över 40%) och är de något tjockare har vi en alkoholsvagare whisky.

Näsan:
När man sedan skall dofta på whiskyn gäller det att vara försiktig. Man vet inte vad som finns i glaset och är det en alkoholstark whisky så kan man bedöva näsan. Så det gäller att man närmar sig glaset försiktigt för att känna sig fram. Det kan ibland vara bra att försiktigt snurra på glaset under näsan för att ”röra om” whiskyn.

Munnen:
Vid första provsmakningen kan man ta in en lagom stor sipp för att sedan ”rulla” runt den i munnen så att man kommer åt alla smak zoner i munnen. Man kan då göra en bedömning av whiskyns kropp, dess fyllighet och balans. Eftersmaken är också en viktig del av smaken. Har man fått riktigt fina droppar i munnen så vill man ju gärna att smaken hänger kvar ett tag, eller hur?

Efter en fösta provning kan man om man vill även tillsätta ett par droppar vatten. Men med stor försiktighet så att man inte ”dödar” whiskyn. Detta gör man lämpligast med en liten tesked eller ett sugrör, med det gamla ”pekfinger tricket”.

Att sätta ord på doft och smak är bland det svåraste som finns. Men man skall tänka på att det finns inget som heter rätt eller fel när man sätter ord på sina sinnen. Allt från dykardräkt till avloppssump är riktigt.

Att sätta poäng på whiskyn och skriva ner några ord om den kan också vara ett bra sätt att memorera vad man tyckte om en viss whisky man provat vid ett tidigare tillfälle. Skalan hittar du längre ner på denna sida.

Nedan finns en översättning på Malt Maniacs skala.

Poängskalan:
01-09 Kräkmedel, kan orsaka fysisk skada
10-19 Motbjudande och avskyvärt
20-29 Användbart i förgiftningssyfte
30-39 Absolut inte drickbart
40-49 Med tvekan drickbart, inget man blir lycklig av
50-54 Drickbart men långr ifrån bra
55-59 Inget att ha, men antydan till positiva egenskaper
60-64 Drickbart, men inget att hetsa upp sig över
65-69 En hyffsat acceptabel upplevelse, når dock inga höjder
70-74 En alltigenom njutbar dryck, ett litet snäpp under medel
75-79 Mycket bra, över medel, inte tillräckligt för att rekommenderas
80-84 Rekommenderas. verkligen bra, en till tack
85-89 Högst rekommendabel, måste provas en gång i livet
90-94 Underbart! Tillhör topphyllan där priset inte längre spelar nån roll
95-100 En legend, sann ”aqua vitae” En av världens stora drycker